COVID-19
Het coronavirus SARS severe acute respiratory syndrome -CoV coronavirus -2 veroorzaakt de ziekte COVID-19. De…
Lees meerHet vaccinatieprogramma tegen Covid-19 is op 6 januari van start gegaan. Zorgmedewerkers in verpleeghuizen en kleinschalige woonvormen worden als eerste via hun werkgever uitgenodigd voor een vaccinatie. Vanaf 18 januari worden ook verpleeghuisbewoners ingeënt. Lees de antwoorden op veelgestelde vragen.
In de vaccinatiestrategie staat beschreven wie wanner ingeënt kan worden, en ook met welk vaccin. Hieronder staat de volgorde van vaccinatie van de diverse groepen in de langdurige zorg weergegeven (GGZ staat wel in de flowchart, niet hieronder opgenomen). Soms starten verschillende groepen tegelijkertijd. Op 20 januari heett minister Hugo de Jonge bekend gemaakt dat 85-plussers toch eerder aan de beurt komen. Dit is nog niet verwerkt in onderstaande flowchart 12 januari 2021:
een verstandelijke beperking in een instelling (155.000) door instellingsarts
Omdat het vaccin van BioNTech/Pfizer verpakt blijkt te zijn in grote hoeveelheden (975 doses) en bewaard moet worden bij -75°C, leent het zich minder goed voor kleinschalige verspreiding over verschillende instellingen. Daarom is nu gekozen voor een eerste vaccinatie-operatie via circa 30 centrale priklocaties die de GGD gaat opzetten. Zorgmedewerkers kunnen hier makkelijker naartoe dan verpleeghuisbewoners. Tegelijk wordt ook zo snel mogelijk gestart met het inenten van bewoners van verpleeghuizen en instellingen voor mensen met een verstandelijke beperking.
Nee, de eerste vaccinatieronde heeft met name tot doel de meest kwetsbaren in onze samenleving te beschermen voor een besmetting. In eerste instantie zal dat weinig effect hebben op de verspreiding van het virus omdat bijvoorbeeld kwetsbare ouderen zelf geen grote verspreiders van het virus zijn.
De eerste vaccinatieronde heeft waarschijnlijk wel effect op het aantal sterfgevallen. Experts verwachten dat het coronasterftecijfer sterk kan dalen. Dit is wel afhankelijk van hoe effectief het vaccin in de praktijk blijkt voor ouderen en kwetsbaren. Als de inenting goed werkt voor 70+'ers vermindert ook de toestroom van coronapatiënten in het ziekenhuis.
De eerste vaccinatieronde zal weinig impact hebben op de verspreiding van het virus omdat de verspreiding vooral via andere leeftijdsgroepen plaatsvindt. Bewoners van verpleeghuizen spelen bijvoorbeeld geen grote rol bij de verspreiding van het virus. Voorlopig zullen coronaregels waarschijnlijk dus ook niet ingrijpend versoepeld worden.
Uit RIVM-data blijkt dat 90 procent van alle geregistreerde coronasterfgevallen valt toe te schrijven aan de leeftijdsgroep 70+. De helft van de ziekenhuisopnames bevindt zich in deze groep. Van alle sterfgevallen onder de 70 jaar heeft twee derde van de patiënten een vastgestelde onderliggende aandoening. Vaccineren zal dus invloed hebben op het aantal sterfgevallen en ziekenhuisopnames.
Volgens het plan van nu zullen verpleeghuisbewoners ingeënt worden door instellingsartsen. Dit geldt ook voor mensen die verstandelijk beperkt zijn en in een instelling wonen. Zorgpersoneel wordt ingeënt via de 30 priklocaties van de GGD. Mensen boven de 60 die thuis wonen, zullen ingeënt worden door de huisarts. RIVM, GGD, huisartsen en artsen van verpleeghuizen en instellingen zullen hierbij nauw samenwerken.
Nee, vaccinatie tegen het coronavirus wordt niet verplicht.
Wij zijn een thuiszorg organisatie die u helpt, ondersteund en voor u zorgt. Heeft u thuis hulp of begeleiding nodig? Bijvoorbeeld omdat u een ziekte of beperking heeft of door ouderdom? Dan heeft u misschien recht op thuiszorg: zorg bij u thuis. First Employment Thuiszorg BV begeleid u in deze moeilijke situatie.
Lees Meer